Indooroopilly State School GLA

The new general learning centre building at an inner westside Brisbane suburb is the largest building within this developed inner suburban school campus.  Nestled on a steep bank in the north west corner of the school, the building provides a functional and accessible link between the upper and lower ovals.

Addressing the lower oval as a four storey building, a small amphitheatre abuts against the sloped terrain, connecting the two recreational spaces through a series of open social spaces reducing the building to a two storey structure towards the upper oval. Containing 16 classrooms, outdoor learning areas, staff areas, storage and amenities, the building’s bold use of colour and form creates a new gateway and presence for the school from an adjacent park.

As the main junior school building, it was important to the School that colour was incorporated through both the internal and external spaces. Colour is brought into the façade through powder coated window hoods, coloured brickwork and painted structural columns – this colour scheme matches the internal finishes in the classrooms.

The development of this design involved numerous workshops with the School – KO&Co conducted individual workshops with students, teachers and parents which allowed the School community to participate and be involved in providing feedback for the new building as well as the master plan for the School.

Project Information

Completed

2020

Type

New school building

Photography

Kate Mathieson Photography

Collaborators

Project manager: Altus Group
Builder: Wiley
Structural & civil: vT Consulting Engineers
Electrical, mechanical & energy: Ashburner Francis
Hydraulic: H Design
Landscape architecture: Jeremy Ferrier Landscape Architects
Certification: Bartley Burns
Access: Architecture & Access
Fire engineering: Walkerbai
Acoustics: Palmer Acoustics