Westside State School GLA

A new two storey addition to a state school in the western suburbs of Brisbane is currently under construction – providing four new classrooms and has been rigorously designed with the flexibility and intention of expansion into the future into eight classrooms through an infill on the ground level. Classrooms along the upper level and its circulation spaces benefit from a visual connection with the school’s main oval as well as distant views into the surrounding bushland.

The southern elevation wraps and defines a smaller and more intimate courtyard with views of the intricate laser cut screen elements featuring the school’s logo of a lizard.

The location and placement of the building has created an opportunity for a new gateway into the campus, showcasing the detailed brickwork wall upon the approach towards the building and creating a renewed address and presence within the surrounding community.

The material palette is robust and takes reference from the existing buildings on campus – elongating the building form through the employment of face brickwork, rendered block, and laser cut screens. The use of bright colours have been manipulated to contrast the otherwise muted palette and highlights areas of interest and entries into classrooms.

Project Information

Completed

Due third quarter 2020

Type

New school building

Photography

KO&Co Architecture

Collaborators

Client: Department of Education
Civil and structural engineering: VT Consulting Engineers
Electrical engineering: Ashburner Francis
Mechanical engineering: Ashburner Francis
Hydraulic engineering: H Design
Landscape architecture: Jeremy Ferrier Landscape Architecture
Certification: Mackie Consultants
Acoustic engineer: Palmer Acoustics