Fig House

Inspired by a 1960’s modernist design, the proposed new dwelling seeks to be at one with the ground plane. Located on a site with a mature white fig tree and a steep fall towards the river on the south, the dwelling mimics that of the site in stepping down the hill towards the river; framing the view out towards the waterbody from the living room between the canopy of the fig and the ground plane. Mature trees along the west shade and protect the living spaces from the western sun while providing privacy from the road reserve.

The spatial planning attempts to capture a river view, garden view, or both from every room in the house. The ground floor accommodates a sunken lounge, kitchen, guest room, study, a garage and carport with enough space for 6 cars, along with ancillary spaces such as the laundry, storage, and a butler’s pantry. The upper level contains three bedrooms, a library, and an uncovered roof terrace – orientated around the circulation corridors, the double height living and dining space, and a covered internal courtyard garden.

The internal living and dining spaces on the ground floor can be extended to fully open towards the recreation space created externally via an elevated lawn to the south and uncovered courtyard to the west.

Project Information

Completed

Type

New home

Photography

KO&Co Architecture

Collaborators

Structural and civil: Greg Killen Consulting Engineers
Town planning: Saunders Havill Group